Hoogsensitief

Een ondergewaardeerde kracht

Van handicap naar kwaliteit

Hoogsensitiviteit is geen psychische aandoening of klacht. Het is een karaktereigenschap die zowel positief als negatief kan uitwerken in je leven. Toch kan het als een lastige handicap worden ervaren.

In onze Westerse maatschappij is (hoog)sensitiviteit een ondergewaardeerde eigenschap. Dat maakt ook dat je je als hoogsensitief persoon vaak ‘anders’ voelt en niet thuis in je gezin en/of werksituatie. In de aanpassing aan je omgeving kun je jezelf verliezen.

Vanuit mijn expertise en eigen ervaringen geef ik je een veilige plek waarin je je hoogsensitiviteit als een kracht gaat ervaren. Via inzicht en oefening leer ik je deze prachtige eigenschap te integreren in je leven.

Aanpak

Kenmerken

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP).

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen prikkels op een diepgaandere manier kunnen verwerken. Alle prikkels worden door ons brein gefilterd. Bij hoogsensitieve mensen komen meer prikkels door. Je raakt als hoogsensitief persoon sneller overprikkelt en bent daardoor gevoeliger voor alle daaruit voortkomende klachten zoals stress, burn-out, angsten, depressie etc.

Hoe weet je nu of je hoogsensitief bent? Hieronder worden een aantal belangrijke kenmerken benoemd. De lijst is niet compleet en je hoeft niet alle kenmerken te hebben om toch HSP te zijn.

Kenmerken van hoogsensitiviteit:

  • Aanvoelen van een sfeer in een groep of ruimte
  • Groot inlevingsvermogen
  • Zorgt goed voor anderen, stelt zichzelf op de tweede plek
  • Moeite met veranderingen
  • Snel geraakt door muziek en kunst
  • Hoog gevoel van rechtvaardigheid
  • Veel piekeren
  • Erg zelfkritisch
  • Houdt van rust, trekt zich terug
  • Erg creatief
  • Onnodig bescheiden

Acceptatie

Een andere manier van prikkelverwerking vraagt ook om een levensstijl die hierbij past. Misschien ben jij je hele leven al bezig om je aan te passen aan de snelheid van de maatschappij om je heen. Het kan best lastig en confrontered zijn om dit los te laten. Opluchting en verdriet kunnen hand in hand gaan. Ik help je je weg te vinden naar acceptatie en zelfliefde.

Stilte en rust

Voor een hoogsensitief persoon is het van groot belang te leren om het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Dit doe je door meer rustmomenten in je dag in te bouwen en tijd alleen door te brengen, omdat  juist ook sociale prikkels overweldigend kunnen zijn. Misschien doe je dit al van nature. Maar het kan ook zijn dat je hier grote moeite mee hebt en weerstand voelt. Dit kunnen we onderzoeken.

Ik leer je ademhalingsoefeningen, yoga-houdingen en meditatie-technieken waarmee je je zenuwstelstel ontprikkelt.

Intuitie

Een hoogsensitief persoon heeft vaak een groot hart, is compassievol, kan niet tegen onrecht en heeft de neiging anderen te beschermen.

De afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar de intelligentie van het hart. In ons hart hebben we ongeveer 40.000 gespecialiseerde cellen die gelijk zijn aan die van onze hersenen.

Deze neurale cellen sturen voortdurend informatie naar je brein. Je hersenen gebruiken deze signalen van het hart om wel of niet te handelen, om keuzes te maken. Het hart stuurt dus het brein aan, in plaats van andersom.

Vanuit mijn ervaring verwerk je als hoogsensitief persoon ook met je hart prikkels dieper en breder. Dit maakt dat je een rijk gevoelsleven hebt. Via je hart heb je toegang tot intuitie en innerlijke wijsheid. 

Het kan best een uitdaging zijn al die gevoelsprikkels te interpreteren en verwerken. Ik help je via lichaamsgerichte oefeningen en meditatie je emoties en gevoelens te verteren.

“Hoogsensitieve mensen worden uitgedaagd te leren leven van binnen naar buiten ipv van buiten naar binnen. In het bewandelen van hun eigen unieke weg ligt ook hun levensopdracht besloten.”

Marjolein Schoonewille-Nijmeijer